Türkiye'nin hızlı servis restoran (HSR) sektöründeki en büyük ve öncü oyuncularından
TAB Gıda, gelecek için taahhütlerini de içeren GRI uyumlu ilk sürdürülebilirlik
raporunu, Bir hamburgerden daha fazlasıyız mottosuyla yayımladı.
Türkiye'nin hızlı servis restoran (HSR) sektöründeki en büyük ve öncü oyuncularından
TAB Gıda operasyonel verimliliğini artırarak 1.800'ü aşkın restoranıyla büyümeyi
sürdürürken aynı zamanda ekonomik, çevresel ve toplumsal etkisini de sorumlu
bir yaklaşımla yönetmeye devam ediyor. Her gün 1 milyonu aşkın misafirine
hizmet verirken sadece hızlı ve lezzetli deneyimler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda
erişilebilirliği, gıda güvenliğini, yüksek kaliteyi ve çevresel duyarlılığı
da aynı potada birleştiriyor.
TAB Gıda bu anlayışla sürdürülebilirlik stratejisini, bu odakla hayata geçirdiği
uygulamalarla yarattığı etkiyi ve sürdürülebilirlik hedeflerini anlattığı ilk
sürdürülebilirlik raporunu, Bir hamburgerden daha fazlasıyız mottosuyla yayımladı.
TAB Gıda 2024 Sürdürülebilirlik Raporu, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) tarafından
yayımlanan 2021 Evrensel Standartlarına uygun şekilde ve Birleşmiş Milletler
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile uyum gözetilerek hazırlandı. Raporda,
Gıdaya Saygı, Gezegene Özen ve İnsana Değer odak alanları altında yürütülen
sürdürülebilirlik çalışmaları aktarılırken, daha yaşanabilir bir dünya için
2030 yılına uzanan sürdürülebilirlik taahhütlerine de yer verildi.
TAB Gıda'nın sürdürülebilirlik stratejisi ve yaklaşımıyla ilgili açıklamalarda bulunan
TFI TAB Gıda Yatırımları-Grup Şirketleri Sürdürülebilirlik Başkanı Ecehan
Kurdoğlu, Bizim için 'Bir hamburgerden daha fazlasıyız' ifadesi, sadece bir
slogan değil, şirketimizin temel değerlerinin ve sürdürülebilirlik yaklaşımımızın
özüdür. Restoranlarımızdaki her bir ürün, üretiminden servisine kadar, doğayla
uyumlu ve topluma katkı sağlayan bir sorumluluk bilinciyle hazırlanır. Bu anlayışla
hareket ederek, sadece müşterilerimize lezzetli ve güvenilir ürünler sunmakla
kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilirliği işimizin merkezine koyuyoruz. Çevresel ayak
izimizi azaltmak, gıda güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak, çalışanlarımızın
gelişimini desteklemek ve topluma değer katmak gibi hedeflerimizle, her adımda daha
sorumlu ve şeffaf bir şirket olmayı amaçlıyoruz. Bu ilk sürdürülebilirlik raporumuz,
yalnızca yaptıklarımızı değil, aynı zamanda gelecekte ulaşmak istediğimiz hedefleri
de ortaya koyuyor. Çünkü inanıyoruz ki gerçek sürdürülebilirlik, sadece bugünü değil,
yarını da düşünerek hareket etmekle mümkün olur.
Türkiye'de öncü olan sürdürülebilirlik uygulamalarımızla da bunu açık bir şekilde
gösteriyoruz. Şirketimizde sürdürülebilirlik, geleceği şekillendiren stratejik
bir vizyon olarak Yönetim Kurulu düzeyinde sahiplenilen, stratejik yönetişim
mekanizmalarımıza entegre bir şekilde yürütülen ve organizasyonumuzun tamamına
yayılan bir iş yapış biçimi olarak değerlendiriliyor. Bu anlayışla, sürdürülebilirlik
stratejilerimizi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda
küresel iyi uygulamaları örnek alarak şekillendiriyoruz. Gıda, Gezegen
ve İnsan odak alanlarında yürüttüğümüz çalışmalarla çevresel, sosyal
ve yönetişim bazlı önceliklerimizi belirliyor, paydaşlarımızı, bu dönüşüm yolculuğuna
aktif şekilde dahil ederek etki alanımızı her geçen gün daha da büyütüyoruz.
Yayımladığımız bu ilk sürdürülebilirlik raporumuzun tüm sektöre iyi örnek
olmasını ve daha sürdürülebilir bir yaşam için herkese ilham vermesini diliyoruz dedi.
Gıdaya saygı yaklaşımıyla güvenli, yenilikçi ve sürdürülebilir gıda çözümleri
Gıdaya duyduğu saygı, işinin her aşamasına yön veren temel değerlerden biri olan
TAB Gıda, israfın önlenmesinden sürdürülebilir tedarik zinciri uygulamalarına
kadar birçok alanda sorumluluk bilinciyle hareket ediyor ve gıdayı değerinde kullanmayı
bir öncelik haline getiriyor. Şirket bu kapsamda gıda güvenliğini bir
prosedür değil, işinin özü, kaliteyi ise bu sorumluluğu geleceğe taşıyan pusula
olarak değerlendiriyor. Bu anlayışla tedarikçi seçimini yalnızca ürün teminine
göre değil, gıda güvenliği kültürünü içselleştirmiş iş ortaklarıyla çalışma vizyonuna
göre yapıyor. Bir tercih değil bir temel şart olarak gördüğü GFSI (Global
Food Safety Initiative- Küresel Gıda Güvenliği Girişimi) tarafından tanınan
sertifikasyon programına dahil olan TAB Gıda, tüketicilerine sunduğu her üründe
bu şeffaflık ve denetim zincirinin izini gösteriyor. BRCGS Küresel Depolama ve
Dağıtım Standardı Sertifikasına sahip lojistik merkezleriyle ürünlerinin tazeliğini
ve güvenliğini tarladan çatala kadar takip ediyor. Ne Yediğini Bil platformu
ile ürünlerin kaynağından sertifikalarına kadar olan tüm detayları şeffaf
bir şekilde tüketicilerine sunuyor. Tüm hammaddelerini TFI TAB Gıda Yatırımları
A.Ş. çatısı altındaki ekosistemde yer alan Grup Şirketleri aracılığıyla temin
ederek tedarik zincirini uçtan uca kontrol edebiliyor. Bu yapı sayesinde gıda
güvenliği standartlarını en üst seviyede tutarken sürdürülebilirlik alanında da
daha yenilikçi ve güvenilir adımlar atıyor. Doğaya duyulan saygı ve geleceğe bağlılık
ilkesiyle sürdürülebilir tarım uygulamaları ve hayvan refahını en öncelikli
konulardan biri olarak görüyor.
Gezegene özen yaklaşımıyla çevresel etkileri azaltan sürdürülebilirlik çözümleri
TAB Gıda için iklim değişikliğiyle mücadele ve doğal kaynakların korunması, gezegene
duyduğu sorumluluğun temelini oluşturuyor. Bu anlayışla operasyonel süreçlerinde
çevresel etkiyi azaltmaya yönelik iyileştirmeler yapıyor, daha yaşanabilir
bir gelecek için sürdürülebilir çözümlerini hayata geçiriyor. Çevresel sürdürülebilirlik
yaklaşımının bir parçası olarak, iklimle ilgili risk ve fırsatları
değerlendirerek stratejilerini şekillendiriyor. Bilim temelli senaryo analizleriyle
gelecekte karşılaşılabilecek koşullara karşı hazırlıklı oluyor. Enerji verimliliğini
her geçen gün artıran TAB Gıda, yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemeye
devam ediyor. I-REC veya YEK-G sertifikaları ile karbon ayak izini
azaltma yönündeki stratejilerine güçlü katkı sağlamayı sürdürüyor. Emisyon yönetimi
çerçevesinde, Kapsam 1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 olmak üzere sera gazı emisyonlarını
sistematik şekilde analiz ediyor ve uluslararası geçerliliği olan GHG protokolüne
göre doğrulamasını yaptırıyor. Suyun, sorumlu ve verimli bir şekilde
yönetilmesini hem çevresel duyarlılığın bir parçası hem de operasyonel istikrarı
için önemli bir gereklilik olarak gören TAB Gıda, tasarruf odaklı ve yenilikçi
çözümler geliştirirken konuyla ilgili riskleri de göz önünde bulundurarak aksiyon
alıyor. Ayrıca atık yönetimi süreçlerini güçlendiren şirket, gıda ve ambalaj
atıklarını azaltmaya yönelik uygulamalarıyla döngüsel ekonomiye katkı sunmayı
sürdürüyor.
İnsana değer yaklaşımıyla kapsayıcı, etik ve sosyal sorumluluk sahibi bir çalışma
ortamı
TAB Gıda, 1.800'ü aşkın restoranı ve franchise operasyonları da dahil olmak üzere
22 binden fazla çalışanıyla yarattığı doğrudan istihdamın yanı sıra tedarikçileri,
iş ortakları ve çalışanlarının aileleriyle birlikte dolaylı olarak da yaklaşık
150 bin insanın hayatına dokunarak yarattığı etkiyi büyütmeyi sürdürüyor.
Çalışanlarını en değerli paydaşları ve kurumun temel unsuru olarak gören TAB Gıda,
kapsayıcılık ve çeşitlikten beslenen, çalışanların eğitimi ve gelişimini önceliklendiren
ve işin geleceğine odaklanan bir çalışma ortamı sunmaya devam ediyor.
TAB Gıda, 2006 yılından bu yana eğitim ve geliştirme platformu TAB Akademi
ve Yeni Nesil Yönetici Adayı Geliştirme programlarıyla sadece kendi çalışanlarının
eğitim ve gelişimine katkı sağlamakla kalmıyor aynı zamanda sektöre de nitelikli
insan kaynağı yetiştirerek önemli bir misyon üstleniyor. Kapsayıcılık
anlayışına uyumlu olarak her düzeyde çeşitliliğe önem veren TAB Gıda, kadın çalışan
oranını artırmaya devam ederek birçok sektöre örnek oluyor.
2024 yılında sürdürülebilirlikle ilgili öne çıkan rakamlar
- 2024 yılı sonunda 148 restoranına sıfır atık belgesi aldı.
- Cadde restoranlarının elektrik tüketiminin %100'ü YEK-G sertifikalı yenilenebilir
enerji ile belgelendi. Elektrik tüketiminin %39,4'ünü YEK-G sertifikalı kaynaklardan
karşılandı.
- GHG Protokolü doğrultusunda kapsamlı karbon ayak izi hesaplamaları gerçekleştirildi.
- Kâğıt tüketimi %8,4, plastik tüketimi %21,7 oranında azaltıldı.
- FSC sertifikalı ambalajlar tercih edilerek çevresel sorumluluk daha da ileriye
taşındı.
- RSPO Mass Balance sertifikalı ürünleri tercih ederek, ormansızlaşmanın önlenmesine
ve doğal habitatların korunmasına katkı sağladı.
- 2024 yılında kurulumunu tamamladığı 1.359 akıllı kiosk ile restoranlarındaki sipariş
deneyimini daha da kolaylaştırırken, müşteri etkileşimini kapsayıcı ve hızlı
bir yapıya kavuşturdu. Dijital satışları toplam satışlarının %35'ine ulaştı.
- 2024 yılı itibarıyla franchise dahil toplam 22 binden fazla kişiye istihdam sağlandı.
- Kadın çalışan oranı %45 'e yükseldi.
- Çalışan başına yıllık ortalama eğitim süresi 172 saat/kişi olarak gerçekleşti.
- Ne Yediğini Bil platformu yenilenerek ürün içerikleri daha erişilebilir hale getirildi.
- Müşteri geri bildirimlerine yönelik olarak yapılan iyileştirme çalışmaları sayesinde,
toplam şikâyet oranında bir önceki yıla kıyasla %4'lük azalma kaydedildi.
-iDeal Haber Merkezi-
- twitter.com/iDealDataHaber // www.idealdata.com.tr -
Daha iyi, hızlı ve güvenli bir kullanım sağlamak amacıyla web sitemizde tarayıcı çerezleri kullanıyoruz.
Detaylı bilgi için
Çerez Aydınlatma Metni 'ni inceleyebilirsiniz.